Częste spożywanie ryb może uchronić nas zarówno przed chorobami układu krążenia, jak i nowotworami. Jeszcze do niedawna ryby zajmowały honorowe miejsce na naszych stołach jedynie w święta albo w czasie urlopu nad Bałtykiem. Ostatnio trochę się to zmieniło, ale w dalszym ciągu spożywamy ich za mało. Rybie mięso stanowi źródło białka, witamin A, B i D, także niezwykle cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wzmacniających między innymi naturalne mechanizmy obronne
organizmu. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach chronią nasz organizm przed miażdżycą, chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Jedzenia ryb nie zaleca się jedynie osobom uczulonym na ich białko. Kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, wpływają na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pracę mózgu. W tłustych rybach występują witaminy A i D, zaś mięso chudych ryb obfituje w kompleks witamin z grupy B. Nie można też zapomnieć o tym, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka