Aloesowe przepisy

Od niepamiętnych czasów aloes służył w wiele sposobów. Świeże liście aloe vera lub wyciąg służą do produkcji wielu preparatów do użytku zewnętrznego w postaci past, płynów, maści, w formie injekcji oraz przemywań w schorzeniach oczu, między innymi w zapaleniu rogówki i spojówek, zmętnieniu rogówki, stanach po przeszczepieniu rogówki, zmianach zwyrodnieniowych, w postaci różnego rodzaju mazideł, zasypek i do wewnętrznego użytku w formie iniekcji, syropów, ekstraktów do stosowania domięśniowego, podskórnego oraz doustnego w różnego rodzaju schorzeniach, między innymi w wrzodach żołądka, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, nieżycie jelit oraz żołądka i dwunastnicy (również z
ryzykiem przejścia w stan rakowy), nerwobólach, bólach stawów na tle reumatycznym, kurczach mięśni, dychawicy oskrzelowej., Świeży sok i miąższ z liści aloesu można stosować bezpośrednio na oparzenia, owrzodzenia, rany, uszkodzenia skóry, miejsca ukąszeń, świąd, odleżyny, wysypki. Ze względu na fakt, że miąższ aloe vera działa na cały organizm i posiada właściwości stymulujące naturalną odporność organizmu oraz ogólnie wzmacniające, warto co pewien czas zastosować kurację aloesową. W tym celu samodzielnie możemy sobie sporządzić wino aloe vera, miód aloesowy, a ”na zewnątrz” wyciąg glicerynowy z aloesu oraz napar z aloesu, bądź też skorzystać niezwykle bogatej oferty produktowej Forever Living Products, niekwestionowanego lidera w produkcji najwyższej jakości produktów aloesowych i sięgnąć po jeden z napojów aloesowych, np. po czysty naturalnie stabilizowany miąższ aloe vera, galaretkę aloe vera lub krem aloesowo-propolisowy.