Od 1969 roku aż po koniec lat 80-tych badaniu poddano przeciwzapalne,
antybakteryjne , a także antygrzybicze zdolności pewnych składników soku
Aloe Vera, do których należą mukopolisacharydy, czy
antrachinony. Dowiedziono, że zwalczają one streptokoki oraz drożdże
(Candida Albicans) oraz ich mutacje.
Dowiedziono, że w przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków nie wywołują
negatywnych skutków w organizmie. W roku 1987 – opublikowano badania przeprowadzone w Laboratoriach Carringtona w USA. Zgodnie z nimi miąższ aloesowy
przejawia silne antywirusowe właściwości- skraca
czas trwania między
innymi odry, świnki, grypy czy przeziębienia). Równocześnie w dużym
stopniu podnosi wytrzymałość systemu immunologicznego organizmu na
różnego rodzaju infekcje , a także inne choroby.
• 1989 rok – naukowcy z Japonii znaleźli wewnątrz liścia Aloe Vera
trzy antynowotworowe składniki, wspomagające leczenie nowotworu płuc,
białaczkę, mięsaki . Co więcej wspomagają one antynowotworowe działanie
naturalnych mechanizmów obronnych organizmu.