Błonnik

Występujące w błonniku ligniny dają najwięcej korzyści w drodze przez przewód pokarmowy. Wyłapują z jelita zabierając ze sobą kwasy żółciowe, które, o ile nie zostaną wyeliminowane, zostaną pochłonięte przez wątrobę oraz będą wykorzystane do tworzenia cholesterolu. Organizm, pozbywając się w ten sposób kwasów żółciowych, utrzymuje go na odpowiednim poziomie. Z tego powodu dietę obfitującą w błonnik, lub też zażywanie Forever Lean, zaleca się ludziom przejawiającym skłonność do miażdżycy oraz
walczącym ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Błonnik wspomaga również stabilizację poziomu glukozy we krwi, ponieważ dobroczynnie wpływa na wydzielanie insuliny po jedzeniu. Z tego powodu warzywa i owoce, oczywiście o stosownie niskim indeksie glikemicznym, są sprzymierzeńcami chorych na cukrzycę, jednocześnie typu 1, jak i 2