Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ aloesowy zawiera wiele rzadkich lecz niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu związków. Należą do nich między innymi:
- ligniny – dzięki którym sok aloesowy doskonale przenika w głąb ludzkiej skóry i to aż czterech razy szybciej niż woda.
- cukry – jednocukry a zatem monosacharydy, w skład których wchodzą glukoza i fruktoza, a także wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy, a także niezwykle duża ilość mukopolisacharydów.
- biostymulatory – substancje, które pełnią rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu
Mukopolisacharydy są wielocukrami o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Zdaniem niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” aloe vera. W czystym miąższu aloe vera występują:
- substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – kwas cynamonowy, fenole, związki siarkowe, lupeol,
- substancje przejawiające działanie przeciwbólowe – naturalny kwas salicylowy (lupeol), a także mleczan magnezowy,
- substancje wykazujące działanie przeciwzapalne – kampesterol, beta-sitosterol, bradykinaza, - nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, stearynowy, linolenowy i pozostałe. Sok aloesowy nie posiada aloiny, a także emodyny, zawarte w skórce. Substancje te w większych dawkach działają niekorzystnie na organizm
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz